РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Благоевград

EnglishБългарски

 gerb bansko 
 ОБЩИНА БАНСКО
пл. Никола Вапцаров 1
гр. Банско, 2770
Телефони за контакт:
0749/ 886 11
 факс: 0749/ 886 33
www.bansko.bg
e-mail:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
БАНСКО – ЕДНА МАГИЧЕСКА СИМБИОЗА НА ИСТОРИЯ, ТРАДИЦИИ, КУЛТУРА И ПРИРОДНА КРАСОТА
Община Банско /462 кв. км; 13394 ж./ обхваща най-красивата част от величествената Пирин планина, част от Разложката котловина, от живописния пролом Момина клисура и от Дъбрашкия дял на Родопите. Релефът е от равнинен, в поречията на реките, до хълмист, в планинската и предпланинската част. Климатът е преходно-континентален със средиземноморско влияние, а в по-високите части планински. Лятото е кратко и прохладно, а зимата е снеговита, мека и продължителна. Средните януарски температури са -1,9 °С, снежната покривка в курорта се задържа около 6 месеца в годината, а летните температури са  около 25°С.

Природата е най-голямото богатство на община Банско. От 1962 г. най-красивата част на Пирин планина е обявена за Народен парк “Вихрен”. През 1974 г. той е разширен и преименуван в Народен парк “Пирин”. От 1999 г. паркът е прекатегоризиран в Национален парк “Пирин” с площ 40 332 ха.В границите му са включени резерватите “Баюви дупки” – “Джинджирица” и “Юлен”. Тази малка част от рая включва в себе си вековни смърчово-мурови гори, обширни клекови формации, планински поляни и остри зъбери, дълбоки циркуси и изумрудени езера. Заради уникалната си природа Национален парк “Пирин” е признат за обект от световна значимост и от 1983 г. е включен в списъка на Конвенцията на ЮНЕСКО за защита на световното природно наследство.
Общината има 8 населени места с общо население 12 715 жители /15.12.09 г./. В пределите на общината влизат следните населени места: Гостун; Добринище; Кремен;  Места; Обидим; Осеново; Филипово.
Град Банско /9 740 жители/ е административен, стопански и културен център на общината. Разположен е на 925 м надморска височина, в югозападната част на Разложката котловина, в подножието на Северен Пирин. Отстои на 150 км от София и Пловдив и на 60 км от Благоевград. Свързан е с тях чрез автобусен транспорт. През общината минава ж. п. линията Добринище – Септември. Асфалтиран път  и    модерен кабинков лифт свързват града с високата част на планината и ски-зоната.

Туризъм
Градът е широко известен като туристически център, целогодишно посещаван от любителите на природата и на зимните спортове. От 1979 г. е обявен за уникално селище с международно значение за стопанския туризъм. В Банско има около 150 паметници на културата, 5 от тях са с национално значение: църквата “Успение Богородично” /1774 г./, църквата “Света  Троица”/1835 г./ - с уникален дърворезбован иконостас и построената през 1850 г. часовникова кула – камбанария, Бенината къща, Веляновата къща и родната къща на Н. Вапцаров. Музейни обекти са Бенината  къща, превърната в къща-музей “Неофит Рилски”, Веляновата къща, метохът на Рилския манастир, където е разкрита Постоянна иконна изложба на образци от Банската художествена школа, едно от най-ярките явления в историята на българската култура през XVIII – XIX в. , къщата-музей Н. Вапцаров с построената част – Дом на изкуствата и поезията. В центъра на града са издигнати паметници на родените тук П. Хилендарски, Симеон В. Молеров и Н. Вапцаров.
Богатото историческо минало, запазената оригинална възрожденска архитектура и съчетаното с нея ново строителство, колоритът на банския бит и култура непосредствеността и гостоприемството на банскалии и неповторимата природна красота превръщат Банско в притегателен център за туристите от цял свят.
Туристическият бизнес е най-динамичният и бързо-развиващ се отрасъл на икономиката на общината. Банско е най-оживеният център на зимните спортове в България и на летния рекреативен туризъм. Само през последните две години тук са построени над сто хотела. Легловата база е 10000, като тенденцията е да достигне 20000, заведенията за обществено хранене са над 230.

Забележителности
Привлекателни като туристическа атракция в землището на града са и руините от раннохристиянска и средновековна базилика и останките от некропол в местността “Шипоко”, останките от късноантична крепост на Ситан кале, останките от късноантична работилница за строителна керамика от  IV – VI век /в местността “Свети Иван”/, голямата тракийска надгробна могила /в местността  “Лисича могила”/, археологически останки от тракийска крепост, тракийски могилен некропол и раннохристиянска базилика, доказателство за  живот от древни времена в района.
Добринище е малко градче със статут на кметство в общината. Разположено е на 6 км  югоизточно от Банско, на 850 м  надморска височина в подножието на Северен Пирин. Добринище е балнеоложки курорт с регионално значение. Землището му е богато с минерални извори. Водата им е  бистра, без мирис и утайка, приятна за пиене. Използува се за лечение на много заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, на гинекологични, кожни, бъбречни и стмашно-чревни заболявания.
Интерес за гостите на градчето представляват църквата “Св. св. Петър и Павел”/1835 г./ с красив дърворезбован иконостас, дело на прочути майстори от Добърско, археологическият комплекс и водопадите в местността “Свети Никола”, манастирът “Свети Пантелеймон”/на 3,6 км/, хижа “Гоце Делчев” - изходен пункт за хижа “Безбог” и красивите местности и върхове на планината.