Република България
  • English (United Kingdom)
Начало От региона Откриха паметен знак на революционера Аргир Манасиев в Благоевград

Откриха паметен знак на революционера Аргир Манасиев в Благоевград

Заместник областният управител Анна Бистричка присъства на официалната церемония по откриването на паметен знак на българския революционер, учител и общественик, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Аргир Манасиев. Тя бе открита в градинката, намираща се в съседство с V СОУ „Георги Измирлиев“, където се е помещавала и къщата на Манасиевия род. Поводът за откриване на плочата е навършването на 144 години от рождението на дееца на ВМРО. Заместник-председателят на Парламента - Красимир Каракачанов, представители на официални институции, десетки благоевградчани, сред които и внукът на войводата, носещ неговото име – художникът Аргир Манасиев положиха цветя в знак на признателност пред барелефа на революционера.
Аргир Манасиев е роден на 15 май 1872 година в село Сехово, Гевгелийско, тогава в Османската империя, днес Идомени, Гърция, в семейството на Нако Димитров Манасиев и Стана Танева Накова от Шльопинци. Баща му е деец в борбата за самостоятелна българска църква, а по-късно влиза и във ВМОРО. 
През март 1893 година след скандал заради организираното от Манасиев изпълнение на „Шуми Марица“ от учениците при посрещането на католическия епископ Лазар Младенов от Рим, Манасиев заедно с 25 ученици от горните класове напуска Зейтинлъка. Работи една година като музикант. По време на Балканската война е доброволец в Македоно-одринското опълчение и е войвода на Първа гевгелийска чета. По-късно служи в Нестроевата рота на 14 воденска дружина. След освобождението на Гевгели става околийски управител в новосформираната околия. След Междусъюзническата война от 1913 до 1919 година е околийски управител в Струмица. През 1917 година подписва Мемоара на българи от Македония от 27 декември 1917 година.
След войната и загубата на Струмица и Струмишко от България през 1919 г., Манасиев се заселва в Горна Джумая, където става секретар на Окръжната училищна инспекция. Включва се в така наречената Спомагателна организация на ВМРО, имаща административни и съдебни функции в Пиринска Македония и е председател на Околийското управително тяло на ВМРО в Горна Джумая.