Република България
  • English (United Kingdom)
Начало От региона Паметен знак в Белица ще напомня за подвига на загиналите в Първата световна война

Паметен знак в Белица ще напомня за подвига на загиналите в Първата световна война

Областният управител Бисер Михайлов и кметът на община Белица Радослав Ревански, в изпълнение на Националната кампания посветена на 100 години от  Първата световна война /1914-1918/,  откриха паметна плоча в памет на жертвите от Белица в този кръвопролитен конфликт, обхванал лятото на 1914 г. част от Балканите. 
На церемонията присъстваха кметът на община Разлог Красимир Герчев, координаторът на Фондация „Българска памет“ - Хатидже Джурина, представители на политическите партии в община Белица, председателят на ОбС-Белица, общински съветници, кметове на населените места в общината, директори на училища, родственици на загиналите във войната, видни общественици и граждани, които не позволяват да угасне спомена и да бъдат забравени тридесет и деветимата герои, участвали в Първата световна война и дванадесетимата дали живота си в нея. 
Заупокойна  молитва и водосвет за загиналите християни  и мюсюлмани в Първата световна война  изпълниха свещениците Николай Варин и Николай Попов и местният имам Ахмед Горелски.
Инициативата  община  Белица да участва в националната кампания е на Областна администрация Благоевград с участието на настоятелството на Читалище „Георги Тодоров-1885“, под ръководството на кмета на община Белица.
Паметната плоча е финансирана от държавния бюджет на Република България -  Министерство на отбраната и община Белица.
В словото си Областният управител и член на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, благодари на всички допринесли за осъществяване на събитието, на наследниците, които с гордост носят имената на тези, които „завинаги останали на бойното поле“. „Важно е да научим и да не забравяме уроците на историята“, „Трябва да помним миналото и работим за бъдещето“, каза още г-н Михайлов.