Република България
  • English (United Kingdom)
Начало От страната
От страната

19 септември – Европейски ден без загинали на пътя

 
 
За трета поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността сред страните-членки на мрежата и нейните партньори се провежда проект EDWARD с наименование за Република България „Операция „Европейски ден без загинали на пътя“.
Проектът е подкрепен от Европейската комисия , като през 2018 г. е планирано операцията да се проведе на 19 септември. Мотото на операцията за Република България за 2018 г. е „Безопасни мобилни комбинации за живот“ и е в контекста на темата на Европейската седмица на мобилността ( 16 – 22 септември 2018 г.) „Мултимодалност“ с мото „Комбинирай, движи се!“. Министерство на вътрешните работи прие поканата на TISPOL за участие в операция EDWARD, като национален координатор за страната е Главна дирекция „Национална полиция“.
Органите на пътна полиция ще засилят контролната дейност и ще подпомагат в максимална степен за постигане на безопасност за всички участници в движението.
Областният управител Бисер Михайлов подкрепя инициативата за провеждане на операция EDWARD на територията на област Благоевград с убеждението, че всички институции и граждани ще съдействат за постигане на резултата – 19 септември да бъде Ден без загинали на пътя.
 

Световен ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия

19 ноември 2017 година
По идея на Генералната асамблея на ООН всяка трета неделя от ноември отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. На тази дата почитаме паметта на хилядите хора, загинали по пътищата на страната. Пътните инциденти са най-безсмислената причина за смъртността сред хората. Катастрофите оставят трайна следа в живота на пострадалите. Мъката и страданията на семействата и близките на жертвите са неописуеми.
>Нека на този ден споменем с добро хората, които са загинали, да изкажем съболезнования на техните семейства и призовем живите да пазят живота и здравето при движение по пътищата.
На този ден с дълбока почит изказваме благодарност към лекарите, полицаите, пожарникарите, към всички, за които всеки ден се осмисля от спасен живот или подадена ръка за помощ на пострадал при пътнотранспортно произшествие.
Безопасността на движението е споделена отговорност и нейното подобряване не е по възможностите само на една организация или институция. Необходимо е проблемите на безопасността по пътищата да намерят място в ежедневието на семействата, учебните заведения, институциите, в отношенията между хората на пътя.
Нека бъдем по-внимателни и толерантни, с действия и пример да покажем, че ценим своя и живота на другите, независимо дали сме зад волана, пътници или пешеходци!   
 


Защита на личните данни