Република България
  • English (United Kingdom)
Начало От нас Спешно заседание на Епизоотичната комисия

Спешно заседание на Епизоотичната комисия

Областният управител откри заседанието, поясни причините за спешното свикване и изиска за бъде дадена детайлна информация за болестта, причинителя на заболяването, клиничните проявления, начините на заразяване, диагностиката и предприетите предпазни мерки.  
Д-р Григоров от ОДБХ представи клиничната картина на заболяването, като поясни, че Заразният нодуларен дерматит е силно заразна вирусна болест по едрите преживни животни, характеризираща се със треска и изрив от възловидни образувания по кожата. Животните се заразяват механично, чрез комари, мухи и други насекоми и кърлежи, и чрез директен контакт между здрави и болни животни. Най-тежко боледуват млекодайните  породи говеда, в пика на лактация и младите животни. Заразният нодуларен дерматит лесно се диагностицира, защото има много типични клинични признаци и изменения и е лесно разпознаваем от ветеринарните лекари и фермери. Болестта обаче задължително се  потвърждава лабораторно. Болестта не се предава на хората, но задължително месото подлежи на силна термична обработка. Проблем са нерегламентираните места за клане на животни, където контрола е почти невъзможен за осъществяване от страна на контролните органи.
Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните информира за предприетите предпазни мерки. От вчера, 08.04.2016 г., той е издал заповед, с която се забранява продажбата и придвижването на едри преживни животни на територията на общините Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Хаджидимово и Сатовча. Забранява се също провеждането на пазари и изложби на животни. Официалните ветеринарни лекари от засегнатите рискови общини са задължени да информират кметовете и фермерите за клиниката на заразния нодуларен дерматит, да засилят контрола по придвижването на тези животни в рисковите области и др. 
Областният управител обобщи, че предложените мерки са достатъчни с оглед на етапа на развитите и риска от разпространяване на заболяването , както и че е необходимо да се уведомят и ангажират кметовете с определяне на нови площадки за екарисажи в случай на необходимост. Към момента мерките са достатъчно надеждни за недопускане разпространението на заразата.
Проблемът трябва да се разреши своевременно с всички възможни мерки така, че да не се стигне до икономически загуби за фермерите в региона.