Република България
  • English (United Kingdom)
Начало Новини Среща на областния управител с кметовете на общини за консолидация на ВиК Асоциацията

Среща на областния управител с кметовете на общини за консолидация на ВиК Асоциацията

Областният управител Бисер Михайлов проведе среща с кметовете на общини на територията на област Благоевград с цел да бъде разяснена необходимостта от консолидацията на ВиК Асоциацията, след като община Кресна отказа да се включи в нея.
В качеството си на Председател на Асоциация по ВиК - Благоевград,  г-н Михайлов постави основен акцент върху изискването всички 14 общини на територията на областта да бъдат членове на Асоциацията по ВиК. В противен случай, липсата на консолидация поставя редица ограничения за усвояване на средства по европейските програми. Областният управител допълни, че към този момент 14 области в страната са с консолидирани ВиК Асоциации.
„След създаването на ВиК Асоциацията и избирането на оператор, единственото условие е тя да бъде консолидирана“, заяви в изказването си г-н Михайлов и допълни, че по този начин ще бъде осъществено финансиране от фондовете на ЕС с цел да се осигури подобряване състоянието на инфраструктурата, по-високо качество и ефективност на ВиК услугите.  
 
Областният управител посочи в аргументите си, че в повечето общини водопроводната мрежа е стара и при водоснабдяването се получава около 60% загуба на водата, като към настоящия момент в Кресна, според експертите на КЕВР, загубата на вода е 67%.
Кметовете на Благоевград, Симитли, Сандански, Банско и Гоце Делчев единодушно се обединиха около становището на Областния управител, че отговорността за развитието на област Благоевград е обща и не може да се очаква финансиране без да има консолидация. Срещата приключи с решение да се съберат кметовете на общините и областния управител, в Кресна и съвместно с експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се информират общинските съветници и жителите на общината за необходимостта от включването ѝ в Асоциацията.