Декларация за сътрудничество и взаимодействие подписа областният управител Костадин Хаджигаев на Конгреса на държавните представители на административно-териториалните единици в страните от Евразия, Средния Изток и Северна Африка

Областният управител Костадин Хаджигаев взе участие в Конгреса на държавните представители на административно-териториалните единици в страните от Евразия, Средния Изток и Северна Африка, който се проведе от 21 до 23 ноември 2012 г. в Истанбул,Турция, като единствен представител от българска страна. Той бе поканен от посланика на Република Турция у нас Негово превъзходителство Исмаил Арамаз и командирован от Министерски съвет.

Премиерът Реджеп Ердоган откри Конгреса, на който присъстваха и министрите на външните работи и на туризма на Република Турция и се организира под егидата на Хюсеин Мутлу - областен управител на Истамбул /валия на Истамбул/.
„Добри примери от практиката в администрацията“ бе основната темата на Конгреса, в който взеха участие министри, зам.-министри, областни управители и представители от различни сфери на науката от 36 страни от Кавказ и Азия (Азърбайджан, Грузия, Узбекистан, Казахстан, Таджикистан, Афганистан, Киргизстан, Туркменистан, Пакистан, Монголия), Близкия Изток (Палестина,Сирия, Йордания, Саудитска Арабия, Иран, Оман, Ирак, Йемен, Кувейт, Катар, Ливан, Обединени арабски Емирства, Севернокипърската  Турска Република), Северна Африка (Мароко, Тунис, Алжир, Либия, Египет, Сомалия), Европа и Балканите (България, Гърция, Косово, Босна и Херцеговина, Албания, Македония, Черна гора, Украйна, Румъния).
 
Областният управител Костадин Хаджигаев направи своето изказване на тема „Сигурността в градовете – добри практики от България” на втория ден от Конгреса, като обърна внимание на доброто взаимодействие между централните и териториалните органи на изпълнителната власт и между администрациите които ги подпомагат.
С обсъжданията след всеки панел от програмата се даде възможност за обмяна на професионален опит и примери за добри практики в администрацията, развити чрез актуалната административна култура сред държавните представители на административно-териториалните единици.
Обсъдени бяха възможностите за общ подход на държавните териториални представители по отношение на критични въпроси като управление на сигурността, управление при бедствия, социална помощ, управление на социални мероприятия, миграция, бежанци и права на човека за страни споделящи обща административна култура или в близко географско съседство.
В последния ден от Конгреса на държавните представители на административно-териториалните единици в страните от Евразия, Средния Изток и Северна Африка бе подписана Декларация за сътрудничество и взаимодействие между страните участнички.

Сътрудничество с община Куманово

Заместник областният управител Бисер Михайлов, Главният секретар Дияна Атанасова и инж. Маргарита Чимева-Хаджиева, експерт в Областна администрация Благоевград бяха на официална, работна среща в Община Куманово, Република Македония.

Официалните представители на Областна администрация Благоевград бяха посрещнати сърдечно в Община Куманово. Областна администрация  инициира подписването на Меморандум за сътрудничество, който ще бъде първа стъпка за една сериозна работа при реализиране на съвместни проекти по Програма за трансгранично сътрудничество България – Македония.
Очаква се Проектно предложение да  бъде подписано следващата седмица, след гласуване на ОбС -  Куманово.